KOLMAS helmikuuta 2012 Sirénit ostivat Huutokauppa Helanderin liiketoiminnan. Kamari sijaitsi tuohon aikaan Helsingin Hämeentiellä, ja toiminta aloitettiin kahdeksan henkilön voimin. Huutokauppoja pidettiin kerran kuussa. Alunperin 1990-luvulla toimintansa aloittanut kamari on sittemmin kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista ja tunnetuimmista huutokauppataloista. Tänäpäivänä perheyritys Helander palvelee vuositasolla yli miljoona asiakasta, työllistää täysipäiväisesti 18 henkilöä, ja Helanderin kautta myydään kymmeniä tuhansia esineitä vuoden aikana.
–Vuosiin on mahtunut todella paljon hienoja asioita, ihmisiä, esineitä ja kohtaamisia. Kyyneleiltäkään ei olla säästytty. Parasta tässä on kuitenkin ollut asiakkamme, toteaa Mika Sirén.
–Harrastuksesta tuli elämäntyö, joka jatkuu. Toivottavasti olemme auttaneet kierrättämään ja säilyttämään palasen historiaa. Tarinoita tavaroiden kautta, jatkaa Merja Sirén.
”Harrastuksesta tuli elämäntyö, joka jatkuu. Toivottavasti olemme auttaneet kierrättämään ja säilyttämään palasen historiaa.”
Sirénit ostivat Huutokauppa Helanderin 10 vuotta sitten. Sittemmin Helanderista on kasvanut yksi suomen tunnetuimmista ja suurimmista huutokauppataloista.
Vuonna 2014 Helanderin toiminnasta ja sen henkilökunnasta nähtiin myös YLE:n esittämä kymmenenosainen sarja, Aarteenetsijät. Televisiosarjaa katsoi perjantai-iltaisin keväällä 2014 lähes puoli miljoonaa suomalaista, sen ohittaen ajoittain ylen pääuutisten katsojamäärät. Tämä näkyi myös kamarilla. Asiakasmäärät kasvoivat valtavasti. Sokkeloiset toimitilat jäivätkin pian pieniksi, ja muutto Viikkiin koitti kesällä 2015. Viikin toimitilat osoittautuivat erinomaisiksi, ja 2000-neliön tilat ovat sittemmin laajentuneet myös sivurakennuksen kattavaan toimintaan.
–Hämeentiellä kävi paljon porukkaa kuukausihuutokaupoissa, eikä salissa riittänyt aina istumapaikkoja kaikille. Nykyään huutaminen tapahtuu 90 % verkossa ja samalla asiakasmäärät ovat kasvaneet tasaisesti, kuvailee Mika Sirén.
”Hämeentiellä kävi paljon porukkaa kuukausihuutokaupoissa, eikä salissa riittänyt aina istumapaikkoja kaikille. Nykyään huutaminen tapahtuu 90 % verkossa.”
Mika Sirén näkee, että huutokauppa-ala sai vauhtia digitalisaatioon liittyviin muutoksiin korona-ajan siivittäminä. Moni kamari on siirtynyt tai aloittanut verkkohuutokaupat viimeistään tänä vuonna.
–Juhlavuoden kunniaksi julkaistut uudet sivut, sekä jatkuva verkkohuutokauppa ovat vastineemme asiakaskuntamme muuttuville tarpeille. Tavaraa riittää edelleen, ja ihmiset sisustavat kotoilun ja etätyön lisääntyessä yhä enemmän ja enemmän. Samaan aikaan moni kokee tarvetta karsia esineistöään. Jos jotain, niin korona-aika on lisännyt alaamme kohdistuvaa kiinnostusta. Myös kierrätys on yhä enemmän ja enemmän päivän sana, Sirén kuvailee.
”Ihmiset sisustavat kotoilun ja etätyön lisääntyessä yhä enemmän ja enemmän. Samaan aikaan moni kokee tarvetta karsia esineistöään. Jos jotain, niin korona-aika on lisännyt alaamme kohdistuvaa kiinnostusta. Myös kierrätys on yhä enemmän ja enemmän päivän sana.”
Tove Janssonin teoksia myytiin ennätyshinnoin keväällä 2021. Nähtäväksi jää, mikä on tämän kevään juttu. Kuva: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen.
–Avasimme jatkuvan 24/7 -verkkohuutokaupan, jonka tuotevalikoimaan lisätään esineitä joka päivä. Pidämme joka lauantai, ainakin kevään 2022 ajan, vasarahuutokauppoja ja näiden lisäksi teemoitettuja verkkohuutokauppoja, Sirén kertoo.
–Maaliskuun 2022 puolivälissä julkaistaan muun muassa Helander Design Sale -verkkohuutokauppa, joka keskittyy nimensä mukaisesti designin ympärille. Designbuumi on edelleen vahvasti läsnä ja pyrimme aina tarjoamaan asiakkaillemme sitä, mitä he eniten janoavat, Sirén jatkaa.
Intendentti Petri Parikka asettaa Poul Henningsenin PH 80 designpöytävalaisinta näyttötilaan. Kuva: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen
Johtava intendentti Hanne Siekkinen on työskennellyt Helanderilla 2000-luvun alkupuolelta saakka ja on yksi Helanderin pitkäaikaisimpia työntekijöitä. Kuva: Aki Syrjäläinen, Huutokauppa Helander.