Maapallo

Auktioner

Hos Helander arrangeras i genomsnitt tre till fyra auktioner per månad, förutom under högsommaren, då takten är lite långsammare. Du kan delta i alla våra auktioner på plats, genom att lägga bud via nätet, genom att fylla i en telefonbudsblankett eller genom att lägga online bud under auktionens gång (LIVE). Sålda objekt överlämnas enligt på förhand angivna tidsscheman.

  Helanders auktionskataloger  ⤻  

 

ALLA VÅRA REGULJÄRA AUKTIONER HÅLLS PÅ ONSDAGAR MED START kl. 13.00 – LIVE!

En del av Helanders auktioner är ypperliga skattkammare för bl.a. inredare. Vi bjuder på t.ex. målningar, tavlor, mattor och olika bruksföremål. En del av auktionerna koncentrerar sig på designföremål, t.ex. glaskonst, silver, möbler och lampor.

För närvarande kan du delta online på alla våra auktioner på plats, genom att lägga bud via nätet, genom att fylla i en telefonbudsblankett eller genom att lägga online bud under auktionens gång (LIVE). Du deltar smidigt på egen dator eller smarttelefon i realtid var du än rör dig. Auktionerna hålls enligt tidigare utsatt tidtabell på nätet. Tillgången till auktionsrummet är begränsad (max. 6 personer).

  • Katalogerna publiceras senast torsdagen kl. 9.30 före auktionen. Möjligheten att lägga bud öppnas när katalogen publiceras och pågår tills auktionen börjar.
  • Visningar arrangeras tisdagen före auktionen kl. 12.00-19.00 och på auktionsdagen kl. 12.00-13.00 i Helanders huvud- och/eller sidobyggnad.
  • Auktionerna börjar på den angivna onsdagen kl. 13.00 i Helanders huvudbyggnad. Du kan också delta online på alla våra auktioner under auktionens gång (LIVE).
  • Föremål kan utlösas under auktionens gång samt under 7 dygn efter auktionsdagen. Vi skickar små och medelstora föremål.

Kommande auktioner:

H89: onsdagen den 3.3.2021 kl. 13.00 (LIVE)
H90: onsdagen den 10.3.2021 kl. 13.00 (LIVE)
H91: onsdagen den 17.3.2021 kl. 13.00 (LIVE)

 

REGISTRERA DIG

För att delta i en auktion måste du vara registrerad som kund. Registrering kan görs på plats på vårt auktionshus eller via Mina sidor –tjänsten på vår hemsida. Mina sidor –tjänsten betjänar både säljare och köpare. På sidorna ser du som säljare dina sålda och osålda föremål, hammarpriserna och utbetalningsinformationen. Som köpare ser du dina inlämnade bud, inköp och fakturor. Du kan också lätt uppdatera dina kontaktuppgifter här.

  Till Mina sidor ⤻  

 

 

Förstagångsbesökare?

Auktionsprocessen är i huvuddrag väldigt enkel, oavsett om du tänker sälja eller köpa. Nedan har vi sammanställt ett effektivt informationspaket och vanliga frågor. Kontakta oss om det finns något som du undrar över! Vi hjälper gärna till.

 

HUR FUNGERAR EN AUKTION?

När ett föremål kommer till Helander, undersöks, fotograferas och katalogiseras det. När auktionen där föremålet ska säljas närmar sig, uppvisas föremålet på en visning, där köparna kan bekanta sig med objekt som ska säljas. Köparna lägger sina bud på önskat sätt. Efter att auktionen är över löser den som lagt det högsta budet in föremålet.

Du kan delta i alla våra auktioner genom att lägga bud via nätet. Alternativt kan du delta på plats eller via telefon på angivna onsdagar eller bjuda online under auktionens gång (LIVE).

 

HUR FUNGERAR VARUMOTTAGNINGEN?

Du kan komma med föremål till Helander alltid när kammaren är öppen. Ingen tidsbokning eller förhandsanmälan behövs. På varumottagningen finns en intendent på plats. Intendenten undersöker föremålen och bedömer om det är lönsamt att sälja dem på auktion. Du kan när som helst, oberoende av auktionernas tidtabeller eller teman, lämna in alla slags föremål till försäljning på våra auktioner.

Du kan också erbjuda oss objekt för försäljning genom att skicka en elektronisk värderingsförfrågan, eller om du har mycket varor, beställa ett kostnadsfritt värderingsbesök till ditt hem eller företag. Helanders värderingstjänster är kostnadsfria för föremål som erbjuds för försäljning på auktion.

 

VANLIGA FRÅGOR

Vad är en auktionsvisning och vem kan komma dit?
På visningen visas de objekt som kan inropas under pågående auktion. Visningstiderna beror alltid på auktionstiden, till exempel ordnas visningar för auktioner som hålls på onsdagar på tisdagar kl. 12.00–19.00, dvs. dagen före auktionen. Visningarna är avgiftsfria och alla som är intresserade av objekten är välkomna till dem. Under visningen får du själv undersöka objekten och även fotografera dem fritt medan du överväger köpbeslutet.

Jag har aldrig varit på auktion. Hur borde jag klä mig?
Kom som du är! Auktionen är en fri tillställning. Under auktionen får du röra dig fritt i salen. 

Vad ska jag göra när jag kommer till auktionen?
Besök vår kundservicepunkt. Vi registrerar dig som vår kund och du tilldelas ett budnummer som du lyfter upp när du vill lägga bud på de objekt du vill ha. 

Måste man ropa på en auktion?
Nej, det behövs inte. Mäklaren sköter om höjningarna i förhållande till ropat pris och meddelar beloppen högt, så det räcker med att du lyfter upp ditt budnummer när du vill höja en annan köpares bud.

Måste jag boka budnummer eller sittplats före auktionen?
Nej, det behövs inte. Om du vill kan du boka budnummer på förhand under visningen i vår kundservicepunkt. Förhandsbokningen gör att allting går lite snabbare på auktionsdagen, men den är inte nödvändig. Vanligtvis finns det tillräckligt med sittplatser i salen för alla hugade. 

Köper Helander varor?
Vi köper inte varor åt oss själva, utan äganderätten till föremålen förblir hos säljare och Helander tar hand om försäljningen av föremålen för ägarens räkning. 

Hur vet jag vilken slags konst jag borde köpa på auktion?
Vår gyllene regel är: köp det som du själv tycker om! Det går utmärkt att börja samla en liten konstkollektion till exempel genom att skaffa verk av en viss konstnär eller om ett visst tema, eftersom priserna är förmånliga på auktion och det erbjuds verk i alla smaker. 

Har Helander parkeringsplatser?
Det finns gott om avgiftsfria parkeringsplatser för våra kunder på gårdsområdet utanför vår auktionskammare och i omgivningen. Du kan köra direkt utanför vår varumottagning. De närmaste busshållplatserna ligger ca 200 meter bort.  

Hur bildas auktionsprovisionen?
Helanders provisioner täcker både säljarens och köparens tjänster: värdering, betalningsrörelse och redovisningar, föremålens magasinering, katalogisering, fotografering, presentation och överlåtelse till den nya ägaren. Provisionen inkluderar även mervärdesskatt på 24 % och, när det gäller bildkonst, redovisning av konstnärers ersättning för vidareförsäljning till Kuvasto.